Το μπλογκ μου

Αγαπητοι αναγνωστες καλωςηρθατε στο μπλογκ μου!!!
Εδω θα βρειτε κριτικες , σκεψεις και αφιερωματα για ηρωες , βιβλια , τραγουδια , ταινιες , σειρες....

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Κοκκινη Ανατολη

Γεια σας αγαπητοι αναγνωστες !!!

Σημερα θα σας μιλησω για ενα βιβλιο που ανακαλυψα προσφατα και μου φανηκε ενδιαφερον
Ειναι το πρωτο μερος της τριλογιας Κοκκινη Ανατολη του Pierce Brown .. Σε μια πολυ μεταγενεστερη εποχη οπου η Γη δεν ειναι πια κατοικησιμη , ο μονος πλανητης που προσφερεται για διαβιωση ειναι .... ο Αρης !!!! Στον Αρη λοιπον υπαρχει μια περιεργη ιεραρχια σε ταξεις... Διοικουν οι ''Χρυσοι'' γενετικα ανωτερα οντα με χρυσα μαλλια ή ματια (εξου και το ονομα) ενω στον πατο της κοινωνικης πυραμιδας βρισκονται οι ''Κοκκινοι'' (οπου ανηκει και ο πρωταγωνιστης, Darrow )Η ζωη των κοκκινων ειναι πολυ δυσκολη αφου εχουν αναλαβει τις εξορυξεις στο Αρειανο υπεδαφος, μια δουλεια με αθλιες και ανθυυγεινες  συνθηκες εργασιας , που εχει σκοπο τη βελτιωση του κλιματος του Αρη..

Κόκκινη ανατολή

Σας δινω την περιληψη:

Ο Darrow  είναι Κόκκινος, μέλος της κατώτατης κάστας στην κωδικοποιημένη κατά χρώματα κοινωνία του μέλλοντος. Όπως και οι άλλοι Κόκκινοι, δουλεύει όλη μέρα, πιστεύοντας πως αυτός και ο λαός του κάνουν την επιφάνεια του Άρη κατοικήσιμη για τις επόμενες γενιές. Προσφέρει πρόθυμα τη ζωή του, ξέροντας πως το αίμα και ο ιδρώτας του θα καταλήξουν μια μέρα σ’ έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά του.
Όμως ο Ντάροου και οι όμοιοί του έχουν εξαπατηθεί. Σύντομα ανακαλύπτει πως η ανθρωπότητα έχει ήδη φτάσει γενιές τώρα στην επιφάνεια. Τεράστιες πόλεις και απέραντα πάρκα απλώνονται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Ντάροου –και οι άλλοι Κόκκινοι– δεν είναι παρά δούλοι μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης.
Αντλώντας έμπνευση από τον πόθο για δικαιοσύνη και ώθηση από την ανάμνηση μιας χαμένης αγάπης, ο Ντάροου θυσιάζει τα πάντα για να διεισδύσει στο θρυλικό Ινστιτούτο, ένα πεδίο δοκιμασιών για την κυρίαρχη Χρυσή κάστα, όπου παλεύει για την εξουσία η επόμενη γενιά των επικυρίαρχων της ανθρωπότητας. Θα αναγκαστεί να αγωνιστεί για τη ζωή του και για το ίδιο το μέλλον του πολιτισμού ενάντια στα καλύτερα και τα πιο στυγνά μέλη της άρχουσας τάξης της Κοινωνίας. Εκεί, δε θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να καταστρέψει τους εχθρούς του… ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως για να το κάνει θα γίνει ένας από αυτούς


Καποιες αποψεις αναγνωστων [εγω δεν συμπεριλαμβανομαι ):]

Πρόκειται για μια περιπέτεια που εκτυλίσσεται πολλές εκατοντάδες χρόνια από τώρα, σ’ έναν άλλον πλανήτη, όπου τα πάντα έχουν αλλάξει για την ανθρωπότητα, αλλά και τα πάντα έχουν μείνει ίδια. Αγάπη και μίσος, αφοσίωση και προδοσία, ελπίδα, ψέμα, θάρρος, φιλία και, κυρίως, πόθος για ελευθερία και λαχτάρα για εκδίκηση θα οδηγήσουν τον Ντάροου σε μια καθηλωτική περιπέτεια με φόντο τον κόκκινο πλανήτη Άρη και τελικό ζητούμενο την ανατροπή της κάστας των καταπιεστών.
Τιτίνα Σπερελάκη, μεταφράστρια του βιβλίου


  Στην αρχή ξεκινάει δύσκολα. Το λεξιλόγιο είναι περίεργο, τα μέρη και όλα όσα περιγράφει είναι δυσνόητα, ακόμα και κάποια από τα ονόματα δεν είναι εύκολα. Ειλικρινά, κάποια στιγμή τα έβαλα με τη μεταφράστρια, θεώρησα ότι η δουλειά της ήταν επιπόλαια. ΟΜΩΣ όλα αυτά ανατράπηκαν στο δεύτερο μέρος (λίγο μετά την εκατοστή σελίδα) και πλέον νομίζω ότι η κ. Σπερελάκη έκανε εξαίρετη δουλειά. Το κείμενο γίνεται πολύ στρωτό, όλα όσα φαίνονται περίεργα και δυσνόητα εξηγούνται και ακολουθεί μια ιστορία με γρήγορη κινηματογραφική πλοκή. Τα τοπία, τα πρόσωπα, τα κτίρια, τα όπλα, τα συναισθήματα... όλα περιγράφονται πολύ καθαρά, η δράση είναι πολύ γρήγορη και η ιστορία όμορφη. Επίσης υπάρχουν ανατροπές που με έκαναν να ξαναδιαβάζω την τελευταία πρόταση για να βεβαιωθώ ότι διάβασα σωστά.
Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από αναγνώστες που τους αρέσει να διαβάζουν βιβλία που εκτυλίσσονται στο μακρινό- άγνωστο μέλλον.
 Βασιλικη


Το δευτερο βιβλιο της σειρας (golden son) κυκλοφορει στο εξωτερικο 1/6/15 !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου